Δελτίο Τύπου 4 Οκτωβρίου 2024 - Πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ

line

04/10/2024

Ξεκίνησε σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2024, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» για την «Κατ’ οίκον θεραπεία για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. 

Το Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ πρωτοπόρο στην παροχή συστηματικά καινοτόμων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τους ασθενείς, πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά δημιουργώντας με το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β' Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ και τον Διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή ΑΠΘ, κ. Γρηγοριάδη Νικόλαο μία καινοτόμο, υψηλής ποιότητας υπηρεσία κατ’ οίκον χορήγησης των ενδονοσοκομειακά χορηγούμενων θεραπειών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. 

Η υπηρεσία αυτή, το «ΟΙΚΟΘΕΝ», βάζει στο επίκεντρο τον ασθενή, και είναι σχεδιασμένη γύρω από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του, στοχεύοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση και των φροντιστών τους. Στα οφέλη της υπηρεσίας αυτής για τον ασθενή μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται: 

η παροχή εξατομικευμένης φροντίδας , δίνοντας έμφαση στη διαχείριση χρόνιων συμπτωμάτων, η μείωση των εξόδων μετακίνησης, η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ασθενούς, η παροχή φροντίδας σε Οικείο περιβάλλον που βοηθά στην ψυχική υγεία του ασθενούς, η μείωση των επαχθών μετακινήσεων για ασθενείς με κινητικά προβλήματα, η συμμετοχή της οικογένειας που αποσκοπεί στη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας του ασθενούς, η αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με μειωμένο κίνδυνο έκθεσης που ενδέχεται να προκαλέσουν κοινοί χώροι υγειονομικής περίθαλψης. 

Για το νοσοκομείο αντίστοιχα επιτυγχάνεται: Αύξηση της νοσοκομειακής διαθεσιμότητας λόγω απελευθέρωσης κλινών, Διάθεση νοσοκομειακών κλινών σε ασθενείς με αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, Προοδευτική μείωση κόστους νοσηλείας λόγω ελαχιστοποίησης των επανεισαγωγών για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, Εξορθολογισμός του συντονισμού της φροντίδας του ασθενούς 

Σημαντικά είναι και τα οφέλη για το σύστημα υγείας: Δημιουργία νέων καινοτόμων διαδρομών της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση, Αύξηση της εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ, Μείωση γενικότερου κόστους φροντίδας (αποφυγή νοσοκομειακών λοιμώξεων),Προοδευτική απελευθέρωση κλινών. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε αρμονική συνεργασία μεταξύ της Διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, ήτοι Διοικητικής, Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας και του ΕΟΔΥ. 

Τέλος καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της εταιρείας Roche για την πραγματοποίηση της μελέτης του προγράμματος.