Β' Παιδιατρική Κλινική
Β' Παιδιατρική Κλινική
Διευθύντρια: Καθηγήτρια Γαλλη - Τσινοπουλου Ασημούλα
Η Β Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί από το 1974 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Από το 1954 στην ίδια θέση υπήρχε η Α΄ Παιδιατρική Κλινική η οποία μετεφέρθη το 1974 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και έτσι ιδρύθηκε η Β΄ Παιδιατρική Κλινική (ΦΕΚ 79/4-4-1973). Η λειτουργία της Κλινικής συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα παιδιά.
Η ανάπτυξη όλων των εξειδικεύσεων και των υποστηρικτικών εργαστηρίων δίνει τη δυνατότητα στην Κλινική μας να εφαρμόζει με επιτυχία το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικευόμενους Παιδιάτρους και Γενικής Ιατρικής. Επίσης συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στην δια βίου μάθηση με τις ετήσιες Ημερίδες της και την συμμετοχή των μελών της σε Σεμινάρια, Συνέδρια, Ημερίδες Διεθνείς και Πανελλήνιες.
Διαδικασία πιστοποίησης του συνόλου των ειδικών μονάδων, τμημάτων και εργαστηριακών δομών της κλινικής, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2015
Η Β’ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία πιστοποίησης της, για το σύνολο των ειδικών μονάδων, τμημάτων και εργαστηριακών δομών της, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2015 που αφορά την παροχή υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη πιστοποίηση, η οποία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της Κλινικής, είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.
Όπως κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, έτσι και αυτή, απαίτησε τη συμμετοχή του συνόλου των τμημάτων που απαρτίζουν τη Κλινική, συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία, αναθεωρήσεις διαδικασιών και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.
Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλο το προσωπικό της Β Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα στην Διευθύντρια της Κλινικής Καθηγήτρια Ασημούλα Γαλλή – Τσινοπούλου που με επιμονή και υπομονή οδήγησε τη Κλινική σε αυτή τη διάκριση.
Εκ της Διοικήσεως
Στην Κλινική υπάρχουν τα παρακάτω Τμήματα:
- Τμήμα Αιματολογικό – Ογκολογικό
- Τμήμα Αναπνευστικό
- Τμήμα Γενικής Παιδιατρικής
- Τμήμα Γαστρεντερολογικό
- Τμήμα Διαβητολογικό
- Τμήμα Ενδοκρινολογικό
- Τμήμα Νεογνολογικό
- Τμήμα Καρδιολογικό
- Τμήμα Νευρολογικό
- Τμήμα Νεφρολογικό
- Τμήμα Νευρομυϊκών Παθήσεων
Στην Κλινική υπάγονται τα παρακάτω εξειδικευμένα εργαστήρια και τμήματα:
- Αιματολογικό και Ογκολογικό Τμήμα
Στο Παιδοαιματολογικό – Παιδοογκολογικό Τμήμα νοσηλεύονται παιδιά με καλοήθη και κακοήθη αιματολογικά νοσήματα καθώς και με συμπαγείς όγκους της παιδικής ηλικίας.
Υπεύθυνοι ιατροί: Παιδίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Τραγιαννίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας –Ογκολογίας ΑΠΘ, Μαρία Παλαμπουγιούκη Παιδίατρος Ακαδημαϊκή Υπότροφος και Μαρία Ιωαννίδου Παιδίατρος Ακαδημαϊκή Υπότροφος. - Εργαστήριο Γενετικής
Στο Εργαστήριο Γενετικής απασχολείται η Βιολόγος-Κυτταρογενετίστρια κ. Ελένη Ξανθοπούλου.
Στο εργαστήριο γίνεται η εξέταση καρυότυπου από λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος.
Η εξέταση γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2310-993523). Εξυπηρετούνται όλοι όσοι έχουν ανάγκη της εξέτασης είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες. Τα αποτελέσματα δίνονται κάθε Τετάρτη έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με το Εργαστήριο. Επίσης κάθε Τετάρτη γίνεται Ιατρείο Συμβουλευτικής Γενετικής από την Παιδίατρο - Βιολόγο-Γενετίστρια κ. Στυλιανή Φιδάνη (Καθηγήτρια ΑΠΘ). - Ενδοκρινολογικό και Διαβητολογικό Τμήμα:
Υπεύθυνος ιατρός: Ασημούλα Γαλλή-Τσινοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας. Στο τμήμα συμμετέχουν η κ. Στεργιάννα Ντούμα Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, η κ. Ελένη Π Κοτανίδου Παιδίατρος Επιστημονική Συνεργάτης και η κ. Αγγελική Κλεισαρχάκη Παιδίατρος Επιστημονική Συνεργάτης.
Το Τμήμα παρέχει υπηρεσίες υγείας σε παιδιά και έφηβους με ενδοκρινολογικό πρόβλημα και σακχαρώδη διαβήτη. Αφετηρία για το σκοπό αυτό αποτελεί η εργαστηριακή διερεύνηση (δυναμικές δοκιμασίες διέγερσης ή καταστολής των ορμονών), η οποία διενεργείται στην Κλινική, ακολουθεί η διάγνωση και η θεραπεία και τέλος η τακτική παρακολούθηση στα Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία. Όλες οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις διενεργούνται βάσει διεθνών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων γραμμών παιδοενδοκρινολογικών επιστημονικών εταιρειών ( European Society for Pediatric Endocrinology, International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes κλπ). Παράλληλα με το Τμήμα λειτουργούν Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία: Ενδοκρινολογικό, Διαβητολογικό, Ιατρείο Αντλιών ινσουλίνης, Ιατρείο συνταγογράφησης αυξητικής ορμόνης και ενδοκρινολογικό ιατρείο για ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα. - Εργαστήριο Ηλεκτροεγκεφαλογράφου –Παιδονευρολογικό Τμήμα
Υπεύθυνος ιατρός: κ. Ευάγγελος Παύλου, Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νευρολογίας. Στο εργαστήριο επίσης συμμετέχει και η κ. Ευτέρπη Παυλίδου (Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ) και η Παρασκευάστρια Συμεωνίδου Μαρία.
Στο Εργαστήριο αυτό γίνεται ηλεκτροεγκεφαλογραφικός έλεγχος (ΗΕΓ) καθημερινά μετά από συνεννόηση του παραπέμποντος κλινικού γιατρού με το εργαστήριο για παιδιά που νοσηλεύονται. Επίσης για ασθενείς του νευρολογικού Εξωτερικού Ιατρείου (Ε.Ι.), μετά από ραντεβού.
Αιμοληψίες για επίπεδα φαρμάκων στέλνονται στο Κεντρικό Βιοχημικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ή την Ιατροδικαστική εφ΄ όσον δεν μπορούν να προσδιορισθούν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο κ. Παύλου επίσης είναι υπεύθυνος για τα Νευρολογικά περιστατικά της Κλινικής και αυτών που προσέρχονται στο Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων. Επίσης στην ομάδα του Παιδονευρολογικού τμήματος ανήκει και η Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. κ. Βάη Δουλιόγλου. - Καρδιολογικό εργαστήριο και τμήμα
Υπεύθυνος ιατρός: κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Καρδιολογίας
Στο Εργαστήριο αυτό γίνονται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και υπερηχογράφημα καρδιάς (ECHO) καθημερινά μετά από συνεννόηση του κλινικού ιατρού με το εργαστήριο για παιδιά που νοσηλεύονται. Επίσης τα παιδιά του καρδιολογικού εξωτερικού ιατρείου (Ε.Ι.) εξυπηρετούνται με ραντεβού μέψσω του γραφείου των ραντεβού του Νοσοκομείου. Οι επείγουσες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσου ελέγχου εξυπηρετούνται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς ραντεβού. Ο κ. Γιαννόπουλος επίσης είναι υπεύθυνος για τα Καρδιολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων.
Στο εργαστήριο αυτό απασχολούνται η Καρδιολόγος Αναστασία Κεϊβανίδου Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΑΠΘκαι η παρακευάστρια κ. Δήμητρα Παπαζήση (ΕΣΥ). - Τμήμα Νευρομυϊκών παθήσεων (MDA)
Στο Τμήμα απασχολούνται ο κ. Ε. Παύλου Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νευρολογίας ΑΠΘ, η κ. Κ. Χαϊδοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, ηκ. η Λ. Φιδάνη Παιδίατρος Βιολόγος-Γενετίστρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, ο κ. Α. Γιαννόπουλος Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Καρδιολογίας ΑΠΘ και η κ. Ε. Παυλίδου Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.
Τους ενήλικες με νευρομυϊκές παθήσεις παρακολουθεί ο κ. Β. Κιμισκίδης, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ
Γραμματέας του Τμήματος είναι η κα. Ε. Σχορτσανίτη
Η Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων, MDA Hellas είναι η μοναδική Μονάδα για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις στην Βόρειο Ελλάδα, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία. Υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.
Τέλος στην Κλινική νοσηλεύονται επίσης παιδιά με αναπνευστικά, γαστρεντερολογικά, νεφρολογικά και γενικά παιδιατρικά νοσήματα.
Υπάρχει επιστημονική συνεργασία με τις άλλες Κλινικές και τα εργαστήρια του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και των άλλων Νοσοκομείων εσωτερικού και εξωτερικού για την διερεύνηση και αντιμετώπιση των σοβαρών νοσημάτων.
Το 2009 ανακαινίσθηκε το Αιματολογικό Τμήμα της Β' Παιδιατρικής Κλινικής και δημιουργήθηκε το νέο Παιδοογκολογικό Τμήμα σε συνολική έκταση 600 τμ. Τα έργο αυτό πραγματοποιήθηκε χάριν της μεγάλης δωρεάς του αείμνηστου Γεωργίου Παντελάκη και άλλων μικρότερων δωρεών που διαχειρίσθηκε ο Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη». Το Τμήμα έχει 8 θαλάμους με δυνατότητα νοσηλείας 16 παιδιών και 2 θαλάμους ημερήσιας νοσηλείας με 4 κρεβάτια. Επίσης διαθέτει σχολείο, χώρο μικροεπεμβάσεων, γραφεία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους κλπ
Το 2010 με τη δωρεά των Θερμαϊδων ανακαινίσθηκαν δύο θάλαμοι της Κλινικής για τη νοσηλεία των παιδιών με Παιδοκαρδιολογικά νοσήματα.
Τον Ιούλιο του 2016 εγκαινιάστηκε η ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής μετά από ευγενική χορηγία του ιδρύματος "Σταύρου Νιάρχου" με φορέα υλοποίησης την "Ανοικτή αγκαλιά".
Η δύναμη της κλινική σήμερα είναι 58 κλίνες, από τις οποίες οι 20 είναι στο Ογκολογικό Τμήμα. Κάθε χρόνο εξετάζονται στα τακτικά εξωτερικά και επείγοντα ιατρεία, περίπου 13.000 με 14.000 παιδιά και νοσηλεύονται ετησίως περίπου 3.000 παιδιά.
Στην Κλινική λειτουργούν τα παρακάτω Ειδικά Τακτικά Παιδιατρικά Εξωτερικά Ιατρεία το πρόγραμμα των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ:
- Αιματολογικό
- Γενικής Παιδιατρικής
- Γαστρεντερολογικό
- Διαβητολογικό
- Ενδοκρινολογικό
- Ενδοκρινολογικό Αιματολογικών και Ογκολογικών Ασθενών
- Ιατρείο Αντλιών Ινσουλίνης
- Ιατρείο Συνταγογράφησης Αυξητικής Ορμόνης
- Καρδιολογικό
- Νευρολογικό
- Νεφρολογικό
- Ογκολογικό
- Συμβουλευτικής Γενετικής
- Υπέρτασης παιδιών και εφήβων
Τα ραντεβού για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κλείνονται στη γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων στα τηλ 2313 303 313, 2313 303 314
Ταυτότητα της Κλινικής
Σήμερα η Κλινική καταλαμβάνει το ισόγειο και τον 1ο όροφο του διώροφου κτίσματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», δωρεά της Σουηδικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Radda Barnen.
Στην Κλινική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα τριτοβάθμιας περίθαλψης και εκπαίδευσης: Αιματολογικό-Ογκολογικό, Αναπνευστικό, Γαστρεντερολογικό, Διαβητολογικό, Ενδοκρινολογικό, Καρδιολογικό, Νεογνολογικό, Νευρολογικό, Νευρομυϊκών Παθήσεων και Νεφρολογικό.
Το Τμήμα Νευρομυϊκών Παθήσεων (MDA) ανακατασκευάστηκε με προσφορά του MDA Hellas και λειτουργεί ως εξωτερικά ιατρεία για τα παιδιά και ενήλικες με νευρομυϊκές παθήσεις.
Η Κλινική διαθέτει δίκλινους και τρίκλινους θαλάμους.
Λειτουργία της Κλινικής - Ημερήσιο πρόγραμμα
Το κλινικο-εργαστηριακό και εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής περιλαμβάνει:
08:00 | Επίσκεψη της Προϊσταμένης στους θαλάμους. Επίβλεψη της νοσηλείας καθώς και της τάξης και καθαριότητας των θαλάμων. |
08:30 | Υπογραφή των φοιτητών στο παρουσιολόγιο της Κλινικής. |
08.30-10.30 | Είσοδος των φοιτητών και ειδικευομένων ιατρών στους θαλάμους, για την εξέταση των ασθενών και την ενημέρωσή τους για την πορεία της νόσου. Ενεργός συμμετοχή των φοιτητών σε δεξιότητες (ζωτικά σημεία, δερμοαντίδραση Mantoux κλπ) υπό την επίβλεψη μελών ΔΕΠ, ιατρών ΕΣΥ, Ακαδημαϊκών υποτρόφων, άμισθων Επιστημονικών συνεργατών της κλινικής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ιατρών (πρωί ή απόγευμα) όλοι οι συνοδοί πρέπει να είναι εκτός της Κλινικής ή στην αίθουσα αναμονής ή στην παιδική χαρά μέχρι τις 10.30. |
08.30-10.30 | Το εαρινό εξάμηνο οι φοιτητές του Ι΄ εξαμήνου παρακολουθούν στην αίθουσα διδασκαλίας της Κλινικής το προκαθορισμένο στο πρόγραμμα μάθημα. |
09.00-09.30 | Καθημερινά (εκτός από την επομένη γενικής εφημερίας) ενημέρωση της Διευθύντριας από τους εφημερεύοντες ιατρούς (ειδικό και ειδικευόμενο) για την προηγούμενη εφημερία (Γραφείο Διευθύντριας) |
09.00-09.30 | Την επομένη γενικής εφημερίας οι υπεύθυνοι ειδικοί και ειδικευόμενοι των θαλάμων ενημερώνονται για την κατάσταση των νεοεισαχθέντων ασθενών τους. |
09.30-10.30 | Την επομένη γενικής εφημερίας γίνεται η εκτίμηση της εφημερίας από τη Διευθύντρια ή αντικαταστάτη, παρουσία φοιτητών και όλου του προσωπικού της Κλινικής (Αίθουσα Διδασκαλίας) |
10.30-11.00 | Διάλειμμα φοιτητών Ι και ΙΑ, ΙΒ εξαμήνων. |
11.00-12.00 | Διδακτική επίσκεψη από τους υπεύθυνους ειδικούς ιατρούς των θαλάμων με τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους |
12.00-13.00 | Μάθημα φοιτητών ΙΑ και ΙΒ εξαμήνων βάσει προγράμματος (Αίθουσα διδασκαλίας). |
12.00-13.00 | Οι ειδικευόμενοι ιατροί υποχρεούνται να ετοιμάζουν και παραδίδουν τα εξιτήρια, τα ενημερωτικά σημειώματα και τις τελικές οδηγίες, με την επίβλεψη των ειδικών ιατρών υπευθύνων των θαλάμων, στους γονείς των ασθενών. Οι ειδικοί-υπεύθυνοι του θαλάμου οφείλουν να ελέγχουν εάν ο ειδικευόμενος ενημερώνει σωστά το φύλλο νοσηλείας για την πορεία του ασθενούς καθώς και το ενημερωτικό σημείωμα. |
13.00-14.00 | Παρακολούθηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της κλινικής |
Δευτέρα | Βιβλιογραφική ενημέρωση από τους ειδικευόμενους ιατρούς, επιστημονικούς συνεργάτες και υποψήφιους διδάκτορες. Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα μετεκπαιδευτικό μάθημα από ειδικό της κλινικής ή προσκεκλημένο ομιλητή. |
Τετάρτη | Παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού από τους ειδικευόμενους Παιδιάτρους με υπεύθυνο τον ειδικό Παιδίατρο. |
Πέμπτη | Παρουσίαση περιστατικού από ομάδα φοιτητών των ΙΑ΄και ΙΒ΄υπό την καθοδήγηση του ειδικού του θαλάμου. |
Λοιπές πληροφορίες
Γενική επίσκεψη Διευθύντριας: Κάθε Πέμπτη 11.00-13.00.
Ενημέρωση γονέων: Οι συνοδοί ενημερώνονται στις 12.00-13.00.
Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τους υπεύθυνους ειδικούς Παιδιάτρους.
Σύντομη ιστορική αναδρομή Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής
- Το 1955 η σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση Radda Barnen (το σουηδικό παράρτημα της οργάνωσης Save the Children International)έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με την οποία δημιουργήθηκε η πτέρυγα της Παιδιατρικής, συνολικής χωρητικότητας 100 κλινών.
- Σε αυτήν την πτέρυγα εγκαταστάθηκε το 1958 η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, η οποία μεταφέρθηκε από το Θεαγένειο Νοσοκομείο.
Οι πρώτοι Καθηγητές -Διευθυντές της Παιδιατρικής Κλινικής ήταν ο Σόλων Βέρας (1947-1957), ο ΚάρολοςΑλεξανδρίδης και ο Γεώργιος Αναστασόπουλος μέχρι το 1965. - Το 1965 ο Σπύρος Χαροκόπος εξελέγη Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής μέχρι το 1969 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
- Το 1970 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη έκτακτος εντεταλμένος Καθηγητής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής στην Παιδιατρική Κλινική. Το 1973 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη παμψηφεί τακτικός Καθηγητής της έδρας της Παιδιατρικής του ΑΠΘ. Υπό την διεύθυνση του έγινε αναδιοργάνωση και αναμόρφωση εξ΄αρχής της Κλινικής.
Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν: Τμήμα ηλεκτροεγκεφαλογράφου και πρότυπο ερευνητικό εργαστήριο αποτελούμενο από 5 τμήματα: αιματολογικό, ανοσολογικό, κυτταρογενετικό, νεογνολογικό και μεταβολικό. - Το 1974, ιδρύθηκε και η Έκτακτη Αυτοτελής Έδρα Παιδιατρικής με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του ΦΕΚ 265/73, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου. Η Κλινική αυτή αρχικά συστεγάζονταν με την Τακτική Έδρα Παιδιατρικής υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Χ. Κασίμου στην ίδια πτέρυγα του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».
- Το 1977 η Τακτική Έδρα Παιδιατρικής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και ονομάσθηκε Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.
- Η εναπομείνασα Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το 1980 μετονομάστηκε σε Β΄ Παιδιατρική Κλινική με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του Π.Δ. 217/80 και Διευθύντρια την Καθηγήτρια Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου μέχρι το 1991 οπότε και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
- Την Διευθύντρια Καθηγήτρια Σεμίραμι Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου διαδέχθηκε η Καθηγήτρια Δωροθέα Κατριού-Νικολακάκη η οποία παρέμεινε Διευθύντρια μέχρι το 2003 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2002, με τη δημοσίευση του Νόμου 2889/2001 και με βάση το άρθρο 16 παράγραφος 3, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από Περιφερειακό σε Πανεπιστημιακό και επικυρώθηκε με απόφαση του στις 25/4/2002. - Το 2003 εκλέγεται Διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ιωάννης Μαυρομιχάλης ο οποίος παρέμεινε μέχρι το 2006 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2004 εγκαινιάζεται το νέο παιδιατρικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με σύγχρονη υποδομή και αναβαθμισμένες συνθήκες υποδοχής και αντιμετώπισης των επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών. - Το 2006 εκλέγεται Διευθύντρια της Κλινικής η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Αιματολογίας Φανούλα Αθανασιάδου - Πιπεροπούλου η οποία παρέμεινε μέχρι το 2013 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2007 δημιουργείται το Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων στα πλαίσια λειτουργίας της Κλινικής και σε συνεργασία με το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, για τη στήριξη ατόμων με μυϊκή δυστροφία και νευρομυϊκές παθήσεις, το οποίο εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.Τον ίδιο χρόνο εγκαινιάζεται νέος παιδότοπος και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς ασθενείς του Ογκολογικού Τμήματος της Κλινικής.
Το 2009 δημιουργείται η νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της Κλινικής, δωρεά του Συλλόγου «ΛΑΜΨΗ» στη μνήμη του Γεώργιου Παντελάκη. Η πτέρυγα αυτή εγκαινιάζεται από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το 2010 δημιουργείται και εγκαινιάζεται η νέα παιδοκαρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου, δωρεά του παραρτήματος Θεσσαλονίκης «Θερμαϊδες» της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών. - Το 2013 εξελέγη Διευθύντρια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Ανοσολογίας κ. Μαρία Χατζηστυλιανού - Σιδηροπούλου η οποία παρέμεινε μέχρι το 2016 οπότε και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2016 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση/ανάπλαση της Κλινικής με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και φορέα υλοποίησης τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κλινικής έγιναν στις 21 Ιουλίου 2016. - Το 2016 εξελέγη Διευθυντής ο Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Καρδιολογίας κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος ο οποίος παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο 2019.
- Από τον Σεπτέμβριο του 2019 Διευθύντρια της Κλινικής είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας κ.Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου.
Η Κλινική διαθέτει συνολικά 58 κλίνες εκ των οποίων οι 38 στο γενικό τμήμα και οι υπόλοιπες στο παιδογκολογικό. Επίσης διαθέτει παιδική χαρά και ειδικούς χώρους για το σχολείο των νοσηλευόμενων παιδιών καθώς και ξεχωριστό χώρο για το σχολείο των παιδιών που νοσηλεύονται στο Ογκολογικό Τμήμα.
Στον χώρο της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής και στην Αίθουσα του Σχολείου, λειτουργεί οργανωμένη Παιδική Βιβλιοθήκη. Την οργάνωση και την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης είχαν οι δάσκαλοι και η νηπιαγωγός των Σχολείων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ. Δείτε τον Κατάλογο Βιβλίων Παιδικής Βιβλιοθήκης
Επικοινωνία με τη Κλινική
Email:
bpedclin@auth.gr
Γραμματέας Κλινικής:
Δώρα Στογιάννη
Τηλ.: 2310 994801
Ιστοσελίδα:
bped.gr