Β' Νευρολογική Κλινική

line

Καθηγητής - Διευθυντής: Γρηγοριάδης Νικόλαος

Η Β' Νευρολογική Κλινική στεγάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Ιδρύθηκε το 1973 από τον Καθηγητή Νευρολογίας Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Λογοθέτη και μέχρι το 1987 η Κλινική λειτουργούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ". Στα χρόνια που πέρασαν η Κλινική έχει πετύχει μια παράδοση τόσο στη φοιτητική εκπαίδευση όσο και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων, με πλούσιο πρόγραμμα προπτυχιακών μαθημάτων και μεταπτυχιακών σεμιναρίων καθώς και συνεχή εκπαίδευση στο κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο.

Η ερευνητική δραστηριότητα γίνεται:

  1. στα Εργαστήρια Νευροεπιστημών της Κλινικής που καλύπτουν τους τομείς Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Video-ΗΕΓφίας με μακροχρόνιο καταγραφή, Ηλεκτρομυογραφίας-Ταχυτήτων αγωγής Περιφερικών Νεύρων, Προκλητών Δυναμικών και Εγκεφαλικής Υπερηχογραφίας Εξωκράνιων και Ενδοκράνιων αγγείων και,
  2. στο Εργαστήριο Νευροανοσολογίας και Πειραματικής Νευρολογίας, που προσφέρει τόσο στο κλινικό έργο όσο και στη Βασική έρευνα της Νευρολογίας.

Τα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής καλύπτουν ασθενείς που προσέρχονται με Ραντεβού στο:

  1. Γενικό εξωτερικό ιατρείο Νευρολογίας, και
  2. Ειδικά εξωτερικά ιατρεία που καλύπτουν ασθενείς με
    1. Άνοια και συναφείς διαταραχές,
    2. Πολλαπλή Σκλήρυνση,
    3. Εξωπυραμιδικά νοσήματα,
    4. Δυστονία και

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Β' Νευρολογική Κλινική και τις δραστηριότητες της επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής http://bneurology.gr

Προσφέρουμε υπηρεσίες στους εξής νευρολογικούς ασθενείς:

  1. Με πολλαπλή σκλήρυνση και λοιπά απομυελινωτικά νοσήματα (κλινικός-απεικονιστικός έλεγχος, ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προκλητά δυναμικά, σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές με διεθνή κριτήρια και παρακολούθηση του ανοσοφαινότυπου των ασθενών με FACS-analysis).
  2. Με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμικά ή αιμορραγικά (κλινικός- απεικονιστικός έλεγχος, εξωκράνιο και ενδοκράνιο Doppler για αξιολόγηση της εγκεφαλικής κυκλοφορίας, συνεχής καταγραφή Holter, συνεργασία με νευροχειρουργούς, καρδιολόγους και αιματολόγους, αντιμετώπιση στην οξεία φάση, πρωτογενής και δευτερογενής θεραπευτική προσέγγιση).
  3. Με ανοϊκά σύνδρομα (κλινικός-απεικονιστικός έλεγχος, νευροψυχολογικές δοκιμασίες, συνεργασία με την Πυρηνική Ιατρική για SPECT εγκεφάλου, ταξινόμηση τύπου άνοιας, θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα (Alzheimer, μετωποκροταφική άνοια, με σωμάτια Lewy's body, φλοιοβασική κλπ).
  4. Με επιληπτικά σύνδρομα, τόσο οξέα, όσο και χρόνια, ταξινόμηση και video-ηλεκτροεγκεφαλογραφική παρακολούθηση, καθώς και θεραπευτική αντιμετώπισή τους με σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα.
  5. Με σύνδρομα περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως πολυνευροπάθειες, ριζοπάθειες, μυοπάθειες με πλήρη νευροφυσιολογικό έλεγχο (ταχύτητες αγωγής, προκλητά δυναμικά, πλήρες ηλεκτρομυογράφημα), προσδιορισμό παρανεοπλασματικών και αντί-γαγγλιοσιδικών αντισωμάτων στο Εργαστήριο Νευροανοσολογίας της Β' Ν. και τέλος, αν χρειάζεται, βιοψία νεύρου ή μυός σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό τμήμα του ΑΠΘ.